
 
 
 
 
 
 
 
 
 

   
 

 
 

 
   

   
 

 

 
 

 
 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-205 

Issued: January 1979 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which was in 
effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of the Rules of 

Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at 
http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: May a lawyer enter into a contingent fee arrangement for collection of back child 
support or alimony? 

Answer: Yes. 

References: Opinion KBA E-168; DR 2-106, 5-103; EC 2-20, EC 5-7, Overstreet v. Barr, 255 
Ky. 82, 72 S.W.2d 1014 (1934); Manning v. Edwards, 205 Ky. 158, 265 S.W. 492 
(1924) 

OPINION 

In general, a lawyer may not acquire a financial interest in the subject matter of the 
litigation he is conducting for a client, DR 5-103. DR 5-103(AX2) permits a lawyer to make a 
reasonable contingent fee contract in civil cases. The reason for this is because it may be the only 
means by which a layman can obtain the services of a lawyer of his choice, EC 5-7. 

In Overstreet v. Barr, 255 Ky. 82, 72 S.W.2d 1014 (1934), the court held a contingent fee 
contract between a wife and her lawyer in a divorce case to be void against public policy. This case 
supports EC 2-20 which stated, “because of  the human relationships involved and unique 
character of the proceedings, contingent fee arrangements in domestic relation cases are rarely 
justified.” The reason why such contracts are held to be contrary to public policy is because of their 
tendency to deter or prevent a reconciliation between the husband and wife. It is also the statutory 
duty and responsibility of the court to see that support for children and alimony to the wife are 
provided in amounts appropriate to their needs and the husband’s financial resources. The 
establishment of a fee by private contract as a percentage of the amount of support, alimony, and 
other property awarded to a party by the court tends to frustrate the court’s action in settling these 
amounts at appropriate figures. 

In a contingent fee for back child support or alimony post judgment, a reconciliation 
would not be possible and would not fit the rationale of Overstreet v. Barr. Manning v. Edwards, 
205 Ky. 158, 265 S.W. 492 (1924), stated, “Where the contingent fee contract calls for legal 
proceedings between husband and wife to settle property rights, but no divorce action is 
contemplated, the contract is valid.” However, DR 2-106(A) which states “A lawyer shall not 
enter into an agreement for, charge, or collect a clearly excessive fee” should be followed. One 
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of the factors to be considered as guides in determining the reasonableness of a fee is whether the 
fee is fixed or contingent, DR 2-106(B). A lawyer should enter into a contingent fee arrangement 
only in those instances where the arrangement will be beneficial to the client, EC 5-7.  

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


